Vanliga frågor kring osteopati
Här har jag samlat de vanligaste frågorna som jag får gällande osteopati, behandling, tidsbokning och betalningsfrågor. Om du skulle behöva ytterligare information eller har någon fråga som inte är besvarad nedan, vänligen hör av dig så hjälper jag gärna!
Frågor kring osteopatisk behandling och osteopati
Vilka besvär kan jag söka en osteopat för?
En osteopat kan behandla olika typer av problem och symtom. Några exempel inkluderar:
- Rygg- och nacksmärta, exempelvis ryggskott och nackspärr
- Ischias
- Muskel- och ledvärk
- Huvudvärk, yrsel och migrän
- Tandgnissling eller annan käkproblematik
- Idrottsskador. Skador och smärta relaterade till idrott och träning
- Artros och andra degenerativa ledproblem
- Pre- och postnatal vård, inklusive smärta, foglossning, inkontinensbesvär och obalanser under graviditet och efter förlossning
- Stressrelaterade symtom som spänningar och sömnproblem
- Återhämtning efter sjukdom eller operation
- Magbesvär, matsmältningsproblem och IBS
- Andningsproblem som astma och sinusinfektioner
Du kan söka en osteopat för det mesta som inte kräver akut kirurgi eller annan akutvård…kan jag inte hjälpa dig så skickar jag dig vidare. Är du osäker, fråga.
Hur länge och hur ofta bör jag komma på behandling?
Hur ofta du behöver gå till en osteopat beror på dina individuella behov och det tillstånd du söker behandling för.
För akuta kortvariga besvär brukar 1-3 behandlingar räcka. Vid långvarig problematik behövs naturligtvis fler behandlingar. Beroende på vilka system som är inblandade, din kapacitet, yttre faktorer, vår förmåga till samarbete, så varierar frekvens och antal behandlingar. Jag utgår ifrån att kroppen vid rätt assistans gör så gott den kan i sin strävan mot hälsa och ger dig aldrig fler behandlingar än vad som behövs. Många kommer på behandlingar utan att på något sätt må dåligt, för att fortsätta må bra, för att landa och ladda sina batterier.
Själv går jag på behandling cirka en gång i månaden och skulle aldrig vilja vara utan.
Kan gravida komma på osteopatisk behandling?
Ja, osteopater kan erbjuda behandlingar som kan hjälpa till att lindra vanliga graviditetsrelaterade åkommor som ryggsmärta, foglossning och bäckensmärta. De kan också använda tekniker som främjar avslappning och avstressning för den gravida kvinnan. Det är dock alltid bäst att rådfråga din läkare eller barnmorska innan du genomgår någon form av behandling under graviditeten.
Är det något speciellt jag bör tänka på inför mitt besök?
Beroende på vad du söker för så kan jag behöva se och känna utan kläder i vägen. Ifall du känner dig obekväm med detta sätt på dig kläder som är följsamma.
Vad är skillnaden på osteopat, naprapat och kiropraktor?
En osteopat, en kiropraktor och en naprapat är alla tre yrken inom manuell medicin som syftar till att behandla smärta och problem med muskler, leder och skelett. Dock finns det några viktiga skillnader mellan dessa tre yrken.
En osteopat är en specialist som fokuserar på att balansera och främja kroppens självläkningsförmåga. Osteopater tror på att kroppen har en inbyggd förmåga att läka sig själv och att sjukdom och smärta uppträder när denna förmåga störs. Osteopater använder en rad olika tekniker och behandlingar, inklusive manipulation av muskler och leder, för att återställa kroppens naturliga hälsa och balans.
En kiropraktor fokuserar på att diagnostisera och behandla problem i ryggraden och nervsystemet. Kiropraktorer tror att många hälsoproblem kan spåras till problem i ryggraden och att genom att korrigera dessa problem kan kroppen läka sig själv. Kiropraktorer använder tekniker som justeringar och manipulation av ryggraden för att korrigera eventuella problem och lindra smärta.
En naprapat arbetar också med att behandla smärta och problem i muskler, leder och skelett, men deras tillvägagångssätt är något annorlunda. Naprapater behandlar ofta problem genom att kombinera olika terapier som massagetekniker, träning och stretching. De fokuserar på att behandla både symptom och orsak till smärta för att hjälpa kroppens läkningsprocess.
Hur lång utbildning har en osteopat?
Utbildningen för att bli osteopat är minst 4 år vid fulltidsstudier.
Frågor kring tidsbokning och betalning
Kan jag använda mitt friskvårdsbidrag till behandling?
Ja, osteopati går under friskvård och du kan därför använda ditt friskvårdsbidrag när du kommer till mig för behandling.
Täcks osteopatisk behandling av högkostnadsskyddet?
Dessvärre täcks ej osteopatiska behandlingar av högkostnadsskyddet eftersom osteopater i Sverige saknar legitimation, till skillnad från många andra länder i Europa. Du kan dock använda ditt friskvårdsbidrag för att boka ett besök hos en osteopat.
Vad kostar en behandling och hur lång är den?
En behandling hos mig kostar 875 SEK och besöket är runt 45 minuter långt.
Kan jag köpa presentkort?
Ja, du kan med enkelhet köpa ett presentkort på plats hos mig eller genom att mejla.
Jag måste boka av/boka om min tid, hur gör jag?
När du bokade din tid fick du ett bekräftelsemejl. Där finns en om/avbokningskod du kan använda för att justera din bokning. Om du inte hittar ditt mejl går det bra att skicka sms eller mejla mig.
Telefon: 0706737966 Email: minosteopat@gmail.com
Finns det akuttider vid plötsliga besvär?
Besök min sida på Bokadirekt för att se lediga tider i min kalender. Om du har fått plötsliga akuta besvär men inte hittar några lediga tider, kontakta mig så ser vi om det går att ordna.
Kan jag boka tid som företag för mina medarbetare?
Ja absolut, jag rekommenderar varmt att du bokar osteopatiska behandlingar till din personal! Osteopati är en utmärkt byggsten för att uppnå friskare företag och bättre arbetsstandard. Kontakta mig för mer information om du önskar boka tid till dina anställda.